Pacjent zakwalifikowany do Opieki Koordynowanej uzyskuje dostęp do 3 bezpłatnych porad dietetycznych finansowanych ze środków publicznych w danym roku kalendarzowym.
Dietetyk w Opiece Koordynowanej:
Przeprowadza wywiad żywieniowy i medyczny z pacjentem
Analizuje z pacjentem dzienniczek żywieniowy, który daje możliwość określenia preferencji żywieniowych pacjenta zależnych od stanu zdrowia i charakteru wykonywanej pracy oraz posiadanych nawyków żywieniowych
Ustala potrzeby pacjenta w zakresie modyfikacji żywieniowych, wymagań edukacyjnych i jego motywacji do wprowadzenia zmian
Na kolejnych wizytach wprowadza zalecenia szczegółowe zależnie od stanu zdrowia pacjenta i aktualnych wyników badań diagnostycznych czyli model żywienia spersonalizowanego czy diety eliminacyjnej
Dokonuje oceny skuteczności konsultacji
Pracuje nad zwiększeniem świadomości żywieniowej pacjenta, zbudowaniem zdrowych nawyków żywieniowych i wprowadzeniem właściwych założeń zdrowego stylu życia (dieta, sen odpoczynek, ruch, woda, balans między pracą a odpoczynkiem)